Txundigarria Apirileko Azokarekin eta Aste Santuarekin

Sevilla Andaluziako hiri eta probintzia bat da. Litekeena da monumentuen handitasunagatik izatea, edo, agian, Triana bezalako auzo herrikoien xarmagatik, baina egia da arrastoa uzten duen hiria dela eta askok bat egiten dutela hiri hau berezitzat definitzerakoan. 

Sevillak bakarra egiten duten eta hiriaren sinbolo bihurtu diren monumentuak ditu. Baieztapen hori katedrala, Giralda eta Sevillako Errege Alkazarra bereizten dituzten metro gutxietan egiazta daiteke. Katedrala Europako tenplu gotikorik handiena da. Gizadiaren Ondare izendatu zuten 1987an. Mendeetan zehar eranskinak gehitu bazaizkio ere, 1433an hasi ziren eraikitzen. Katedralaren monumentu-multzoa Giraldak, Laranjen Patioak eta Errege Kaperak osatzen dute. Giralda hiriaren ikono bat da, eta bere xarma nagusietako bat begiratokian du. Sevillako ikuspegi zoragarria da, Andaluziako oso tipikoa den laranjondozko patio batekin. Errege Alkazarrari egindako bisitan xehetasunez beteriko jauregi-multzo aparta aurkituko dugu. 

Sevilla bere monumentaltasun ukaezina baino askoz gehiago da. Kalean eta espazio ireki handietan bizi den hiria da, hala nola Espainia plaza handian, Maria Luisa parkean edo Sevillako “Setas” (perretxiko) abangoardistetan. 

Hegoaldeko tradizio herrikoia 

Sevillan, tradizioa beti dago modan. Ikuskizun flamenkoak, gitarra espainiarraren musika eta Triana auzoko zeramika- eta artisautza-tailer eta dendak. Erraza da flamenkoaz gozatzea hainbat “tablaotan” edo auzoetako haitzetan. 

Sevillako tradizioa apirileko bi jai internazionalenetan ere islatzen da: Apirileko Azoka, maia tzaren 1etik maiatzaren 7ra, eta Aste Santua, hilaren 8tik 17ra arte. Lehenengoa Andaluziako arte herrikoiarekiko poza eta grina da, gitarra espainiarraren soinuaz, moda flamenkoaz eta Sevillarik festatsuenaz gozatzeko aukera ezin hobea. Aste Santua une hunkigarriz beteriko pasiozko festa da. Hori ulertzeko, zer hoberik desfile erlijioso jendetsu batera joan eta saeta bat zuzenean entzutea baino. 

Gastronomia 

Andaluziako hiriburua historian zehar kultura gehien tartekatu diren hirietako bat da; beraz, bertako sukaldaritza mestizaje horren isla da, eta erraz ikus daiteke Sevillako janari tipikoaren platerek beren eragina adobo, produktu eta sukaldaritzako teknika moduan jasotzen dutela. 

Sevillako giro gastronomiko benetakoenaz gozatzeko, alde zaharretik joatea baino gauza hoberik ez dago, besteak beste, Alameda, Macarena edo Triana kaleetatik. “Pescaíto frito” delakoa, montaditoak edo barraskiloak dira ohiko tapa sevillarrak. 

Sevillako plater ospetsuenen artean, gazpatxoa, arrautzak flamenko erara, eltzeko sevillarra eta ijito barrukia daude, hiri honen esentzia guztia daramaten platerak. Guztiak ardo finez, “manzanilla” batez edo Utrerako La Flor likorez lagunduak. Postre gisa, ezin dira probatu gabe utzi pestiñoak, San Leandroko gorringoak, edo zidraz betetako polboroizko opilak, ahosabaia goxatzeko.