Horrela, zure karraskari txikiei eta untxiei beroa jasaten lagun diezaiekezu

Beroak denei eragiten die, eta udan egunaren erdiko orduetan jarduera saihesten saiatzen gara. Eta are gehiago aurten, badirudi bero-boladak ohi baino biziagoak izango direla. Horregatik, gure maskotak zaintzen eta zaintzen saiatu behar dugu. Txakurrekin eta katuekin garrantzitsua bada, etxean ditugun ugaztun txikiekin, hamsterrekin, xirboekin, kobaiekin, untxiekin, trikuekin, txintxillekin, are garrantzitsuagoa da.

Tamainaz txikiagoak diren heinean, deshidratazio-arriskua handiagoa da, eta bero-kolpeak, berriz, leunagoak. Ez gara fidatu behar, nahiz eta jatorria ingurune bero edo erdieserikoetan izan, ez duela bermatzen tenperatura altuei ondo eutsiko dienik. Izan ere, normalena beren burua babesten saiatzea eta eguneko orduetan ezkutatzea da, eta jarduera goizetara eta iluntzeetara mugatzea, ez bakarrik gaueko orduetara.

Gure etxeetan, ohikoena da beren jarduera zuzenean berregiten dutela, lo gehiago egiten dutela eta ordu freskoenetan jateko eta edateko baino ez direla mugitzen.

Trantze hori ahalik eta ondoen pasatzen laguntzeko, jarraibide batzuk bete ditzakegu.

Hasteko, funtsezkoa da ur fresko ugari izatea, eta hori berritu egin beharko da. Garrantzitsua da, halaber, ontzia edo biberoia itzalpean edo zuzeneko argitik ahalik eta urrunen egotea. Horretarako, kaiola edo gela barruko gela fresko batera eramatea da onena, bero-iturri hurbilik gabe. Edanlekuari dagokionez, baliteke gure maskota txikia bainatzea gustatzen zaien horietakoa izatea, eta, beraz, garrantzitsua da ura zaintzea eta gehiegi zikintzea saihestea. Behar den guztietan aldatu behar da.

Beren kaiolatik ateratzen baditugu mugitzeko eta ariketa fisikoa egiteko, leku freskoetan izan dadila. Etxe baten barruan baldosazko edo terrazozko zoru bat izan daiteke, eguzkiaren argirik eman ez diona, eta kalean, berriz, itzalpeko soropil bat.

Elikadura garrantzitsua da, gutxiago jan baitezake, eta, beraz, oso elikagarria izan behar du. Aukera ona da, osagarri gisa, fruta izoztuaren edo barazki hoztuaren zati txikiak eskaintzea, eta hori, elikatzeaz gain, freskagarri izango da. Frutaren zorian, urte osoko jarraibideari jarrai dakioke, eta astean behin jan, urdaileko arazoak saihesteko.

Zainketa orokor horiez gain, espezie-etxearen berezitasunei erreparatu behar zaie. Adibidez, hamsterrek eta sagu txikiek joera handiagoa dute hipertermia izateko, gorputzeko tenperatura gehiegi igotzeko. Horregatik, giro itzaltsua eta aireztatua eman behar zaie. Behar izanez gero, plastikozko kaiola itxiaren ordez barroteak edo oilategiko sarea jartzea, aireztapen handiagoa izan dezan eta beroa kontzentratu ez dadin.

Untxien edo akurien kasuan, ona da ilea eskuilatzea gehiegizko ilea kentzeko. Gainera, beren esparrutik ateratzea eta zoru fresko batean mugitzen uztea modu egokia da tenperatura freskoagoa mantentzeko. Gorputzaren gainean ur fresko pixka bat langarreztatzeak, edo eskuak bustita laztantzeak, blaitu gabe, beroa jasaten lagunduko die.

Ur botila bat izoztea, gertu etzan ahal izateko, oso ideia ona da uretara hurbiltzea kostatzen zaien animalientzat. Baina kasu honetan kontuz ibili behar da, ez daitezen haren gainean bermatu eta hoztu daitezen. Gertu edukitzearekin nahikoa izaten da.

Hori bai, txorien kasuan bezala, aire-korronteak saihestu behar dira, eta, beraz, haizagailuak eta aire egokituak kontraindikatuta daude, bat-bateko tenperatura-aldaketak jasan ditzaketelako, arnasa hartzeko arazoak eraginez.