Almeria, Andaluziako argiaren hiriburua

Almeria Andaluziako autonomia erkidegoko hiri eta probintziako hiriburu bat da. Almeria eguzkia eta hondartza baino askoz gehiago da. Askotariko gastronomia, kultur ondare aberatsa eta herriak dira bertako altxorrik handienak. Historia, iragan arabiarra, arkitektura eta zaporea bat datoz Andaluziako probintzia honetan.

Hiriko muino garaienaren gainean, Almeriako Alcazaba Monumentu Multzo ikaragarria dago. Penintsulan arabiarrek eraikitako gotorlekurik handiena izateaz gain, hiriari izena ere eman zion, arabieraz “Al-Mariyyat” delako, eta horrek gaur egungo Almeria ekarri zuen, argiaren hiria. Eraikuntza honek erabilera asko izan ditu historian zehar, itsasargitik hasi, eta eraikuntza militar eta gazteluraino. Musulmanen garai berekoak dira Jairango uraskak, XI. mendean eraikiak, hiria urez hornitzeko. Hiriko eraikin zibil zaharrena Santa Maria Magdalena ospitalea da, XVI. mendearen erdialdekoa. Patio zabala, kapera eta portale nagusia ditu, estilo barrokoa eta neoklasikoa nahastuz.

Arkitektura erlijiosoari dagokionez, Gizakundearen Katedrala nabarmentzen da. XVI. mendearen hasieran eraikitako tenplu katolikoa da, hasieratik defentsarako bokazioa izan zuena, piraten eta arabiar matxinatuen etengabeko erasoen ondorioz. Arrazoi horregatik, fatxadek honako hauek dituzte: almenak, dorreak eta kontrahormak, benetako gotorleku bat gogorarazten dutenak. Katedrala ondare historiko-artistiko aberatsagatik nabarmentzen da, bai eta plaza ederragatik ere. Palmondo berdez beteta, exotikoki kontrastatzen dira eraikinaren horma okreekin.

Mojacar Village, Almeria Province, Andalusia, Spain

Mojácar, etxe zurien herria

Hiriburua inguratzen duten herrien artean, Mojácar da ospetsuena. Herriaren ezaugarri nagusiak etxe zuriak eta arkitektura mudejarra dira, gutxik bezala Andaluziako benetako tipismoa mantentzen duena. Hiriburutik 90 kilometrora dago, Cabrera mendilerroaren magalean, ingurune natural pribilegiatu batean. Bertan, euribide sakonak eta inguruko espezie autoktonoak bizi diren hezeguneak daude. Herri honek bi gune nagusi ditu: alde zaharra eta hondartza. Lehenengoa barrualdean dago, eta kalexka estuei, balkoi loratuei eta aztarna arkeologiko oso ugariei esker nabarmentzen da. Bigarren nukleoa hondartza eta kala erraldoiengatik da ezaguna, eta bere 17 kilometroetan zehar ur kristalinozko hondartzak ditu, besteak beste, Macenas hondartza eta Lance hondartza.

Gastronomia

Almeriako gastronomiak, historian zehar, Murtziako eta Mediterraneoko sukaldaritzaren eragin handia izan du. Ohiko plateretako bat “gurullos” delakoa da, untxiarekin. Erronbo formako ore mota bat, untxia eta baratxuri, tipula eta tomateen olio errea gehitzen zaizkiona. “Bullabesa” zopa, hainbat arrain motarekin prestatutako salda: zapoa, ganba zuriak eta txirlak. Maionesa gehitzen zaio. Beste plater bat: sardinaz, piperraz, tomatez, patataz, tipulaz eta oliba-olioz prestatutako “caldo quemao”. Eskualde honetako postre tipikoen artean “papaviejos” direlakoak daude. Opil frijitu ho- rien ezagarria da oso harrotasun handikoak direla.