Lauter Craft Beer, garagardo-tenplu berria Donostian

Artisau-garagardoa goraldi argian dagoen merkatua da, eta horren froga ona da Lauter Craft Beer, joan den ekainean Zurriola pasealekuan ireki zuen lokala. Sektoreko onena eskaintzen du, izaera gipuzkoar nabarmenarekin eta Donostia merkataritza berritzailetzat aitortzeak balio izan dion plusarekin: garagardoa 18 txorrotan zerbitzatzen da. Ontziratu gabeko elikaduraren kontzeptua edari honetara iritsi da.

Negozioa Diego Polok darama, duela zazpi urte Donostiara Basque Culinary Centerren Zientzia Gastronomikoak ikastera etorri zen gasteiztarrak. Pixkanaka, artisau-garagardoaren munduan sartu zen, lehenik Bartzelonako fabrika ospetsu batean, Garage Beer, eta, gero, Bidassoan, Gipuzkoako artisau-garagardo fabrika nagusietako batean. Esperientzia honek Lauter Craft Beer irekitzera bultzatu zuen, lokal berean garagardoari eskainitako lokal bat heredatuz.

Lauterren lata eta botilen 200 erreferentzia baino gehiago daude, baina deigarriena 18 txorrotak dira, artisau garagardo barietate askorekin. Diegok nabarmendu duenez, ez Donostian ez Euskadin ez dago formatu horretako lokalik. Kontzeptuaren jatorria atzerrian dago, ontziratu gabeko garagardoaren kontzeptua gehien ezarrita eta garatuta dagoen herrialdeetan, hala nola Errusian edo Txekiar Errepublikan, edo baita Hego Amerikako herrialdeetan ere, hala nola Txilen edo Uruguain. Kontzeptu hau Grosen bertan goza daiteke.

Gipuzkoako garagardoak
18 txorrotetatik, lehenengo 8ak finkoak dira, eta Gipuzkoako lau artisau-garagardo fabrika nagusietako (Basqueland, Bidassoa, Mala Gissona eta Gross) beste horrenbeste artisau garagardo daude. Diego bera da: Garagardoak dira, erraz eta era askotara botatzen dituztenak, edonork aurkitu ahal izan ditzan. Izan ere, Gipuzkoan Espainiako lehen mailako garagardo artisau bat dago, nazioartean ezagutzen hasia. Garagardo artisauaren sektorea goraka doa eta Gipuzkoa eta Katalunia dira punta-puntakoak.

Beste 10 txorrotak aldatzen doaz: Gipuzkoako lantegi hauetako beste garagardoren bat ere sartzen dut eta beste garagardo berri batzuekin osatzen dute eskaintza esperimentatu nahi duenarentzat. Estilo desberdinak daude, merkatuko joeren arabera, eta, beharbada hain ezagunak ez diren baina gauzak ondo egiten dituzten lantegi txikiei ere laguntzen saiatzen naiz. Adibidez, 14. txorrotan Meta garagardoa daukat orain, Astigarragako fabrika batekoa.

18 txorrotetan litro erdiko edo litro bateko botilak bete daitezke, fabrika batean lata bat edo botila bat betetzen den teknika berarekin. Bezeroak egoera onean eraman dezake garagardoa, eta aste batzuk irauten dio etxean. Era berean, berrerabil daitekeen beirazko ontzi bat erosteko aukera dago, baita ospakizunetarako bost litroko upel bat erostekoa ere.

Diegok onartzen du IPA barietate bat (indian pale ale) shock bat izan daitekeela garagardo lager industrial batetik pasatuz gero, eta horrek artisau garagardoari buruzko inpresio negatiboa eman dezakeela, mingotsa, gogorregia eta alkohol-karga handikoa dela bezalako aurreiritziekin. Hala ere, ziurtatu du artisau garagardo arinen barietate handia dagoela, edozein ahosabairatarako, eta, gainera, poltsikorako eskuragarriak direla. Probatu Agina garagardoa, adibidez, hemen daukagula, eta aurreiritziak kentzen dizkizu, aberatsa eta freskagarria delako. Eta badira gari-garagardo artisauak, graduazio baxuko beltzak edo azidoak, harrigarri gertatzen direnak.

Gustu guztietarako
Enpresari gasteiztar honek uste du artisau garagardoak daudela publiko guztientzat: Lehen zortzi txorrotak epe luzerako estrategia bat dira, jendeak jakin dezan garagardoak daudela ahosabai guztientzat. Sektore publikoan urte batzuk eman ondoren, oso gutxitan etortzen da norbait eta, galdera pare batekin, ez du bere garagardo ideala aurkitzen. Bezero bakoitzari behar duen denbora eskaintzea gustatzen zait. Baten bat zapore berriekin harritzen da bizitza osoan garagardoa edan ondoren.

Nabarmentzekoa da, halaber, irudia zaintzea sektorean, oso garrantzitsua baita enpresentzat, Diegok baieztatu duenez. Latek eta botilek benetako artelanak diren etiketak dituzte, bezeroari atentzioa ematen dion kolorea dutenak. Lauter Craft Beer-en jabeak beste aurreiritzi bat desmuntatzeko aprobetxatzen du, izan ere, lata artisau-garagardoarentzako bilgarririk onena dela ziurtatzen du, nahiz eta ospe txarrena duen ontzia izan.

Diego pozez zoratzen dago San Sebastian Shopsen eskutik jaso duen esker onarekin, duela urte erdi ireki zuen bere negozioa ezagutarazten laguntzen diolako. Etorkizun hurbilari begira, hainbat ekimen prestatu ditu jende gehiagorengana iristeko: garagardoa Glovoren bidez eska daiteke, egun batzuen buruan Lauter Craft Beerren webgunea merkaturatuko du, bertatik eskaerak egin ahal izateko, eta bezeroa dendara harpidetzeko aukera prestatzen ari da, hilero litro erdiko sei botila jasotzeko, gero eta garagardo ezberdinekin, etxean artisau-garagardorik onena izateko.