Aitzakiek balio ez duten garaiak bizi ditugu, non pertsona bakoitzak bere erantzukizun-kuota duen planeta zaintzeko orduan. Birziklatzea eta arduraz kontsumitzea dira, beste askoren artean, norbanako bakoitzak helburu hori lortzeko egin ditzakeen ekarpenak.
Eta bide horretan, ekimen guztiak izan daitezke baliotsuak. Too good to go aplikazioak elikagaiak xahutzean jartzen du arreta, egunero ostalaritza-establezimenduetatik edo elikagai-saltokietatik datorren zaborrarekin amaitzen den janari horretan.
EAEn eta Nafarroan pixkanaka lekua egiten ari den plataforma bateko komunikazio arduraduna da Carlos Garcia.
Too good to go Madrilen hasi zen, eta Euskal Herrian lurreratu zen, Bilbon zehazki, 2018ko abenduan. Ordutik 37.900 sorta baino gehiago “salbatu” dira.
2019tik Nafarroan dihardu dagoeneko, hamar establezimendu laguntzailerekin baino gehiagorekin: Sushi Artist, Itaroan; Krabelin, Boteria, Inicio Bar and Coffee, Sarriguren Harategia eta Más Allá de las Flores, Iruñean; Decervecitas, Panakery, Palla Pizza, eskualdean…
Zer da janari sorta bat salbatzea? Modu laburrean azalduta, plataformari atxikitako establezimenduetako janaria zaborretara ez iristea da.
Gozotegiak, tabernak, jatetxeak, okindegiak, fruta-dendak… Edozein establezimendu edukiontzian amaitzen duen janari bolumena murrizteko aukera ematen duen aplikazio bati atxiki ahal zaio, saltzen diren elikagai guztiak kalitatezkoak eta freskoak direla bermatuz, inoiz ez plateretik kendutako hondarrak.
Ekimen hau martxan jartzeko ideia Danimarkan sortu zen 2016an, lagun batzuen topaketa baten ondorioz, eta ikusi zuten festaren catering-ean soberan geratu zela zakarrontzira botatzen zen janari kopuru handi bat. Hori izan zen detonatzailea. Eta elikagai-xahutzeari buruz jarduteko formula posibleei buelta emanez, Too good to go jaio zen.
Egonezin hartatik sortu zen tresna mugikorrerako aplikazio bat da, zeinaren bidez supermerkatu, hotel, taberna, okindegi eta beste establezimendu batzuek beren eguneroko soberakinari irteera eman diezaioketen, erabiltzaileek prezio murriztuetan “salba” dezaketena.
Bilbon, lehenago
Elikagaiak alferrik ez galtzeko tresnak aurrera egin du Estatuko hainbat tokitan. Euskal Herriaren kasuan, app-a Bilbon sartu zen lehen aldiz. Gaur egun Iruñean eta eskualdeko hainbat herritan ere aritzen da.tapen baten mozorropean.
Estatuan, 2.500 saltokik baino gehiagok aplikazioarekin bat egitea erabaki dute
“Hasieratik hazkundea etengabea izan da. Gero eta establezimendu gehiago batzen dira, baina, batez ere, erabiltzaileetan hazi gara”, adierazi du plataformako ordezkariak, eta, gogorarazi duenez, gazteak izan arren (urtebete pasatxo du), Estatuan 2.500 establezimendu baino gehiago ditu dagoeneko.
Erabiltzaileen mailan hazkundea are handiagoa da, eta milioi bat baino gehiago ditu erregistratuta. Too good to go martxan egon den denboran “600.000 sorta baino gehiago erreskatatzea” lortu dute.
Carlos Garciak aplikazioaren funtzionamendua azaldu du. Ekimen honetan parte hartu nahi duen edozein establezimenduk bertako arduradunekin harremanetan jarri behar du, modu errazean eta Internet bidez.
Janaria Salbatu
Proposamenaren parte aktiboa izanik, establezimenduak merkaturatzen dituen loteak egiten ditu. Bakoitzak bere profila kudeatzen du, egunero egokitzat jotzen dituen loteak “salba” ditzaten, merkaturatzeko aukerarik izango ez dutela egiaztatu ondoren.
Zer sartzen da sortan, eta zenbat ateratzen dira salgai? Ezer ez dago itxita % 100ean. Establezimendu bakoitzak finkatzen du zer salduko duen, produktua bere bitrinetatik kentzear dagoenean. Pintxoak, ogiak, galletak, fruta, soberan geratu diren janari platerak… Baldintza kalitatezko produktuak eta freskoak izatea da, ez hondakinak.
Aplikazioaren kudeatzaileek “salbatutako sorta bakoitzeko euro bateko” komisio bat jasotzen dute trukean, eta hori “aplikazioaren kudeaketara eta bultzatzen ari garen mugimendua garatzera” bideratzen da. Etorkizun bikaina izango dute.