Azkenaldian, komunitate begetariano eta beganoak jarraitzaileak irabazi ditu populazioan eta, bereziki, gazteen artean. Araban eta Euskadi osoan ere bai, baina ez eskala handian, orojaleak gehiengoa baitira oraindik elikagaien kontsumoari dagokionez.
Testuinguru horretan, Arabako 15-29 urteko gazteen % 6,1ek beganoak edo begetarianoak direla diote. Hala erakusten dute Gazteen Euskal Behatokiak joan den abuztuaren 9an egindako inkesta batetik lortutako datuek.
Ehuneko hori, nahiz eta handia ez izan, Bizkaikoa baino handiagoa da. Urrutira joan gabe, Araba da euskal autonomia erkidegoan gazte beggi gehien dituen bigarren Lurralde Historikoa; Gipuzkoaren atzetik ( % 8,8) eta, lehen aipatu bezala, Bizkaiko probintziaren gainetik ( % 4,3). Hala eta guztiz ere, zerrendaburu dira gaur egun Euskaditik kanpo bizi diren euskaldunak, % 10,7 baitira.
Euskadin
Era berean, Euskal Autonomia Erkidegoan, 15 eta 29 urte bitarteko ehun gaztetik sei bizimodu beganoaren edo begetarianoaren parte dira; % 6,2 zehatzak izateko. Eta ehuneko horretatik, gazteen % 5,6k dio begetarianoa dela, eta % 0,6 bakarrik dira beganoak.
Generoaren araberako bereizketari dagokionez, emakumeek bi elikadura-ohitura horiek nabarmentzen dituzte: % 7,9 eta gizonen % 4,8.
Adinaren arabera, 20 eta 24 urte bitarteko gazteen taldea nabarmentzen da, % 8,3. Atzetik daude 25 eta 29 urte artekoak ( % 5,7), eta 15 eta 19 urte artekoak ( % 4,9).
Beganoen eta begetarianoen arteko aldeak
Oraindik badira bi kontzeptuen arteko ezberdintasunak argi eta garbi bereizten ez dituztenak, itxuraz antzekoak.
Egia esan, beganismoa animalia-jatorriko produktuak eta horiek ekoitzitako produktuak ez kontsumitzeagatik bereizten da; haragia, arraina, hegaztiak, arrautzak, esnekiak, eztia edo gelatina barne. Horregatik, dieta beganoa fruta, barazki, hazi, ale, frijole edo intxaurrak jatean oinarritzen da gehienbat.
Hala ere, elikaduratik haratago doa. Beganismoak animalien eskubideak zaintzen ditu, eta, beraz, komunitate horrek zeta, artilea, larrua edo aurrealdea bezalako materialak saihesten ditu.
Aldiz, barazkijaleak haragia, arraina edo etxeko hegaztiak ez jatera mugatzen dira, oilaskoa bezala; horien ordez, frutak, barazkiak, ale integralak edo lekaleak, besteak beste. Era berean, dietan esnea edo arrautzak bezalako produktuak sar daitezke.
Portaerak
Ingurumena zaintzeak eta kontsumo arduratsu eta jasangarriak bultzatuta, barazkijaleen eta beganoen komunitateak ingurumenarekiko errespetu handiagoa erakusten du ingurunekoak ez direnek baino. Adibidez, txostenean aipatutakoa, haragiaren kontsumoa mugatzea, abeltzaintza industrialak eta makrogranjek ingurumenean duten eraginagatik.
Horri beste batzuk gehitu behar zaizkio, hala nola birziklapena; izan ere, Euskadiko gazte beggieen % 89,9k zaborra bereizten dute, eta ez direnen ehunekoa % 76,9 da. Era berean, bi taldeen arteko alderik argiena ur-kontsumoan ikusten da: beganoen eta begetarianoen % 74,8k gastu hori mugatzen saiatzen dira, eta ez diren gazteak, berriz, % 53,9 dira.