Aldizkako barauak % 91 areagotzen du gaixotasun kardiobaskularrak eragindako heriotza-arriskua

Aldizkako baraua egunero leiho batera mugatzean datza, 4: 00etatik 12:00etara, eta beste ezer ez hartzean. Erregimen hori jarraitzen duten gehienek 8 ordutan jaten dute eta 16 ordu barau egiten dute.

Orain, 20.000 heldu baino gehiagorekin egindako ikerketa baten arabera, elikadura 8 ordu baino gutxiagora mugatzen duten pertsonek % 91 aukera gehiago dituzte gaixotasun kardiobaskularrak jota hiltzeko, egunean 12 eta 16 ordu bitartean jaten dutenekin alderatuta.

Aurretiazko ikerketa honen emaitzak astelehen honetan aurkeztu dira Amerikako Bihotzaren Elkartearen Bizi Estilo eta Kardiometabolismoari buruzko 2024ko Saio Zientifikoetan, aste honetan Chicagon egiten den bileran. Bertan, osasunari, ongizateari eta bizimoduari buruzko azken azterlanak aurkeztuko dira.

“Eguneroko janari-denbora epe laburrera mugatzea, hau da, egunean 8 ordura mugatzea, pisua galtzeko eta bihotzaren osasuna hobetzeko modu gisa egin da ezagun azken urteotan”, baina, egia esan, “ez dira epe luzerako ondorioak ezagutzen”, ohartarazi du Victor Wenze Zhong Shanghaiko (Txina) Jiao Tong Unibertsitateko Medikuntza Eskolako epidemiologia-buruak eta ikerketaren egile nagusiak.

Hori jakiteko, egileek azterketa bat egin zuten 20.000 heldurekin, Osasun eta Nutrizio Azterketaren Inkesta Nazionaletan (NHANES) parte hartzen dutenen eredu dietetikoei buruzko informazioa berrikusi zuten 2003tik 2018ra, eta Estatu Batuetan 2003tik 2019ra hildako pertsonei buruzko datuekin alderatu zituzten.

Analisiaren arabera, egunean 8 ordu baino gutxiagoan elikatzen zirenek % 91 arrisku handiagoa zuten gaixotasun kardiobaskularragatik hiltzeko, eta heriotza kardiobaskularra izateko arrisku handiagoa ere ikusi zen bihotzeko gaixotasun bat edo minbizia zuten pertsonengan.

Gaixotasun kardiobaskularrak dituzten pertsonen artean, elikaduraren iraupena egunean 10 ordutik beherakoa bada, % 66 gehiago izango da bihotzeko gaixotasunak edo iktusak eragindako heriotza-arriskua.

Aitzitik, ordutegi-murrizketak ez zuen inolako kausak eragindako heriotza-arrisku globala murriztu, eta egunean 16 ordutik gorako elikadura, berriz, minbizia duten pertsonen heriotza-arrisku txikiagoarekin lotu zen.

“Harritu egin gintuen 8 orduko elikadura-ordutegian zeudenek gaixotasun kardiobaskularrek hiltzeko aukera gehiago zituztela jakiteak”, aitortu du Zhongek.

“Dieta mota hori oso ezaguna izan bada ere, epe laburrean izan ditzakeen onurengatik, gure ikerketak argi eta garbi erakusten du, egunean 12-16 orduko ohiko otordu-ordutegiarekin alderatuta, janarien iraupen laburragoa ez zela lotu denbora gehiago bizitzearekin”, azpimarratzen du.

Emaitza horiek ikusita, Zhongerentzat “ezinbestekoa da pazienteak, batez ere kardiopatiak edo minbizia dutenak, 8 orduko elikadura-tartearen eta heriotza kardiobaskularra izateko arrisku handiagoaren arteko harremanaz jabetzea” eta gomendio dietetikoek gizabanako bakoitzaren osasuna kontuan hartzea.

Azterlanaren xehetasunak

Azterketan, batez beste 49 urte zituzten 20.000 helduk hartu zuten parte (erdiak gizonak eta beste erdiak emakumeak), eta jarraipena 8 eta 17 urte bitartekoa izan zen.

Parte-hartzaileen % 73,3 zuriak ziren, % 11 hispanoak, % 8 beltzak eta % 6,9 beste arraza batekoak, mestizoak barne.

Christopher D. Gardner Stanfordeko (Kalifornia) Unibertsitateko Medikuntzako irakasleak ondorioztatu duenez, “oro har, azterketa honek iradokitzen du ordutegi-murrizketak onurak izan ditzakeela epe laburrera, baina ondorio kaltegarriak epe luzera”.

Hala ere, egileek aitortzen dute azterlanari mugak jarri behar zaizkiola, eta etorkizunean osatu egin beharko liratekeela parte-hartzaileen azpimultzoetako dieten nutrizio-kalitateari buruzko informazio gehigarriarekin eta datu demografikoak eta elikagaien murrizketa-tarteetan sailkatutako taldeen oinarrizko ezaugarriak alderatzeko informazio gehiagorekin.

Gainera, egileek ohartarazi dutenez, beren burua deklaratutako informazio dietetikoa sartzean, baliteke azterketako parte-hartzaileek memoriak eragindako akatsak edo omisioak egin izana.