Bihotz-kafegailuen artean, batez ere hasiberrien artean, erabiliko den kafe-makina motaren aukeraketa gainditu ondoren, zalantza nagusia da jakitea ea hobe den kafea aleka edo eho ondoren erostea. Horrek erosotasuna eta azkartasuna dakar prestatzeko orduan, eta lehenengoak behar dena ehotzea eskatzen du pitxer bat prestatu nahi den bakoitzean.
Kafearen aurkezpenetik haratago, non kafeak hazi-itxura mantentzen duen, eta ehotzea hauts lodi edo ez hain lodi bihurtzen den, badira kontuan hartu beharreko beste alderdi batzuk. Prezioa horietako bat da, ehotzea alea baino merkeagoa izaten baita. Beste adibide bat produktua erosten den establezimendua da, ez baita gauza bera supermerkatu bat edo denda espezializatu bat. Lehenengoan, erraza da paketeak denbora luzez biltegiratuta egotea, eta, beraz, zeurea eta ehotzea urrunago daude. Lokal espezializatu batean produktua azkarrago mugitzen da, ehotzea lokal berean egiten da eta bezeroak bere kafe freskoa eraman dezake. Kasu horretan, behin etxean, erregulartasunez prestatuz gero, ez du ia gaitasunik galduko.
Usain gehiago eta hobea
Freskotasun hori da aleka eskuratzeko lehen arrazoia. Ale osoak denbora gehiago eta baldintza hobeetan gordetzen ditu aromak eta zaporea. Mugitzen denean, handitu egiten da airearekiko esposizioan dagoen kafearen azalera, eta, beraz, azkarrago galtzen ditu ezaugarriak. Izan ere, mugitu egiten da infusioa egiterakoan usain horiek errazago aska daitezen eho gabe baleude baino. Kafe eho berria izugarri usaintsua da, eta pixkanaka usain hori galtzen eta gehiago herdoiltzen da. Ehotzearen eta prestaketaren artean zenbat eta denbora gutxiago igaro, orduan eta aberatsagoa izango da. Gainera, aletan hobeto kontserbatzen da.
Ehotzea kontrolatzea
Orotariko saltokiei dagokienez, ehotze maila industriala eta homogeneoa da, eta denda espezializatuan ehotze mota zein kafe-makinaren arabera aukeratzeko aukera dago, baina etxean oraindik gehiago findu dezakegu. Kontuan izan behar da aleak zenbat eta lodiago mugitu, orduan eta arinago eta leunago geratuko dela kafea. Zenbat eta meheagoa izan aromak orduan eta biziagoak eta sakonagoak izango dira.
Gomendagarriena hagin-errotatxo bat erabiltzea da; izan ere, partikula erregularrak lortzeko eta ehotze-maila kontrolatzeko aukera ematen dizu, erabiliko den kafeontziaren arabera (enbolo-italiarra, iragazki-italiarra, espresoa…). Hortzen errotatxoak ez dira hain zehatzak, eta zatiek oso tamaina desberdinak dituzte, hauts bihurtzeko behar adina denbora ez badago behintzat.
Luzera begira merkeago
Hasiera batean, ehotako kafea aleka erosten dena baino merkeagoa da, baina epe luzera merkeagoa izan daiteke azken aukera hori. Hain erraza da, zuk kontrolatzen duzunez zenbat kafe prestatzen duzun, errazagoa da dosia doitzea eta benetan behar dena ehotzea, alferrik galtzea saihestuz. Kafe ehoak koalitateak azkarrago gal ditzake, eta, beraz, baliteke poltsaren amaiera kafe-makinara ez iristea eta, kontserbatzeko moduarekin kontuz ibili ez bada, kafe-makinara ez botatzea.
Sortu erritual bat
Askorentzat, goizeko kafea oso serio hartzen den errutina bat da, munduarekin konektatzen eta jardunaldia energiaz hasten laguntzen duen erritual bat izatera iritsiz. Gauza bera esan daiteke jan ondoren hartzen denari buruz, baina kasu honetan erlaxagarriagoa izaten da. Erritual hau ehotzearekin hasten bagara, hasi egiten gara kafearen aromak sumatzen, eta gero zer etorriko den iragartzen dugu. Ondorengo prozesu guztiak dena hobetuko du.